Saturday, August 22, 2015

Pokhara!

Siinä missä Kathmandu toimii maanjäristyksen konkreettisten vaikutusten näyttämönä, lännessä sijaitseva turistikaupunki Pokhara valaisee suomalaista tarpojaa siinä miten maanjäristys vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Aika rauhassa saa tallustaa näkemättä muita länsimaalaisia. Kaksikerroksiset kahvilat ovat täysin tyhjillään, 111 eri matkatoimiston työntekijät pelaavat kadulla ludoa ja meitä yritetään repiä jokaiseen mahdolliseen trekkaus-, matkamuisto- ja rättimyymälään, jonka ohi vain saatetaan kävellä.

Mutta se siitä viitekehyksestä, eletään post-maanjäristys-aikaa Nepalissa, ja se on vaan hyväksyttävä. Syyskuulle kestävä monsuunikin varmasti vaikuttaa tämän hetkisiin turistimääriin, yhtäkään vuorokautta ei ole tämä Fewa-järven rannalla sijaitseva kaupunki vielä meidän vierailun aikana ole päässyt nauttimaan. Peukut pystyyn ja hopes up! Aika turruttaa muistot maanjäristyksestä ja kultaa mahdolliset aikaisemmat reissumuistot Nepalista, ja niin tänne ihmisiä vielä saapuu.

Työskentelemme molemmat kaupungin Lake Side-kaupunginosassa, johon suurin osa matkatoimistoista ja muista matkailijoille tärkeistä kaupoista on sijoittunut. Pristine Trekking Ltd. ja Fujiyama Trekking Ltd. eivät kumpikaan erotu kilpailijoistaan, asiakkaita ei tällä hetkellä ole, ja saamme nyt hyvin aikaa tutustua työpäivinämme Pokharaa ympäröiviin alueisiin, jotta voisimme asiakkaille hieman paikoista kertoa myöhemmin työharjoittelun aikana.

Toisin sanoen, aika pirun siistiä. Aamuisin pistämme rinkat valmiiksi ja suunnistamme aina trekkaamaan uuden lähellä olevan vaellusreitin, ja palaamme iltapäivisin väsyneenä toimistolle ilmoittamaan, kuinka reissu on sujunut.

Reissuja on nyt ollut neljä:

Peace Pagoda. Yksi sadasta buddhastupasta ympäri maailmaa. Idea oli lähtöisin japanilaiselta uskonharjoittajalta, jolta meni käpy ydinpommien tippuessa Hiroshimaan ja Nagasakiin. Miehen henkilökohtainen vastaisku oli aloittaa buddhalaisuuden alla kulkeva kamppanja, jossa rakennettiin 100 kappaletta näitä rauhaa kunnioittavia temppeleitä. Paikalta olisi voinut nähdä Himalajan, mutta oli pilvistä.

Joskus ne pilvet vois kerätä sateen lisäks Intian valtamerestä extraenergiaa, että jaksaisivat painua Tiibetiin asti, pois mun maisemien tieltä!

Sarangkot. Näköalatasanne 1600 metrin korkeudessa Pokharan luoteispuolella. Jyrkimmät kallioportaan, mitä olen ikinä talsinut ja juuri ennen huippua vaelluksemme palkittiin vesisateella. Paikalta olisi voinut nähdä Himalajan, mutta oli pilvistä.





Dhampus Trek. Päivän vaellus vähän Pokharasta pohjoiseen reitillä, joka osittain ristesi Annapurna Basecamp-trekin kanssa. Polku oli mielenkiintoista läpikotaisin, ja välillä reittimme tukki katukoira ja lukuisat pyhän koskemattomuuden omaavat lehmät. Paikalta olisi voinut nähdä Himalajan, mutta oli pilvistä.



Begna Tal-vaellus. Seitsemän tunnin vaellus ensiksi pieneen kylään, ja sieltä edelleen korkealle huipulle, jota komisti televisioanteni. Meillä oli ohjeet piirretty vaellusta varten vihkoon, näytti hieman lasten aarrekartalle. Tämän tuloksena pariin kertaan jouduttiin kiroillen palaamaan jyrkkää ylämäkeä takaisin tienristeykseen, jossa olimme arponeet väärän polun. Nähtiin iso lisko. Paikalta olisi voinut nähdä myös Himalajan, mutta oli pilvistä.



Meillä on aivan unelmakämppä! 150 euroa kuukaudessa per lärvi, jolla saa molemmille oma huoneen, omat suihkutilat ja yhteisen keittiön. Ja kuistiltamme näkisi myös Himalajan, mutta nyt on ollut vähän pilvistä. Kämppää vuokraa pomoni veli Ram, joka on myös paikallinen trekkausopas. Työtön sellainen myös tällä hetkellä. Yleensä joka kuukausi on ollut jotain hommaa, mutta tämä kesä on mennyt lapsien läksyjä tarkastellen.

No eipä mene enää viikon päästä, päätimme nimittäin palkata hänet myös meidän pari viikkoa kestävälle vaellukselle kohti maailman kattoa, ja ehkä korkeinta järveä. Selkeästi oli mies iloinen valinnastamme, suorastaan hehkui hymyä.

Hienoa nähdä ruohonjuuritasolla matkailun vaikutus kohdemaahan, varsinkin nyt kun se tälle maalle on elintärkeää. Ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan!

MÖÖ, tulin taas teidän tielle, ja ku satun olee pyhä ni minkäs vitun teet?

1 comment: