Tuesday, August 11, 2015

Kathmandu-Saaga part. 2

Reggaebaarin yläkerta jossain päin Thamelia, aamuyöstä. Pöydässämme istuu kaksi meidän ikäistämme jannua, joista toinen soittaa bändissä elääkseen, toisen toimiessa trekkausoppaana.

Heidän kaverinsa Jimmy, vanha mies, nauraa korvaani musiikin tahdittaessa. En kuule paljoakaan puheesta, mutta nauran silti olettaen, että näin pitää tehdä. Nauraahan hän itsekin. Jimmy on Kathmandun vanhoja suuria tekijöitä. 60-luvulla hippien täyttäessä Freak Streetin, Kathmandun toisen hostellikaupunginosan, Jimmy oli keskellä toimintaa järjestäen keikkoja ja tekemistä valaistumista etsiville happopäille. Huhu kertoo, että Jimmy on ollut hyvää pataa muuan Jimmy Hendrixin kanssa vanhoina kulta-aikoina. Kaikki muut hippiaikakauden tekijät ovat kuolleet sorruttuaan koviin päihteisiin, Jimmyn pitäytyessä marihuanassa. Täällä Jimmy on yöelämän legenda. Paikallinen Sedu Koskinen. Miinus muovi ja onnelat.


Loistava ilta, ja aamulla herätessämme suunnistammekin Freak Streetille tapaamaan näitä kahta nuorempaa kaveria. He istuvat porttikongissa ja juovat kaljaa, naureskellen krapulaansa pois. Istutaan hetki siinä ja suunnistetaan yhdessä takaisin kohti Thamelia, jossa toisen kavereistamme on määrä soittaa ikivihreitä länsimaisia pop-kappaleita Man Unitedin pelin jälkeen.

Matkalla Thameliin kysyin soittajapojalta maanjäristyksestä, ja missä hän mahtoi olla silloin. Vastauksena tuli tarina, johon ei oikein Suomessa asuva nuori voi mitään sanoa. Pahoitella vain. Järjetöntä kuitenkin, miten duurivoittoisina ihmiset jaksavat olla jo neljä kuukautta onnettomuuden jälkeen. Ollaan iloisia ja kiitollisia siitä, että saadaan ylipäätään olla olemassa.

Yesterday can't be changed.
Tomorrow is a mystery.
Today is a gift.
                                          

Lörölöö. Keikka oli mukava, meille omistettu Nirvanan (emmämuistamikä) kappale, sai Nepalin tuntumaan hyvältä paikalta elää tämä pätkä elämästä.

Aamulla Tomaksen mennessä Tinder-treffeille paikallisen naisten oikeuksia ajavan valokuvaajan kanssa, minä lähdin luonnontieteelliseen museoon. Motiivini olivat alhaiset.

Olin lukenut Lonely Planetista museon olevan todella pieni, pelottavasti täytettyjen raatojen varasto.  Halusin nauraa. Saavuin paikalle, ja eikä paikka pettänyt. 50 sentin sisäänpääsymaksulla töllistelin muunmuassa savesta tehtyjä pieniä dinosauruksia, purkkiin sullottua sarvikuonon poikasta ja ihmisen sikiötä. Täytetyt eläimet olivat tehty päin helvettiä, silmät eri tasoilla, linnuilta katkottu jalat ja lämätty Nepalin karttaan osoittamaan niiden elinalueita. Kahdeksanjalkainen vasikkakin lepäili kelmeästi alkoholissa.

Kuvia ei saanut ottaa, ikävä kyllä. Mutta voi pojat minä nauroin. Koska Aasiassa asustellaan, niin karma puuttui peliin samantien. Vatsani alkoi oireilemaan museossa vahvasti ja kysyin tietä käymälään. Minulle osoitettiin koppi, jonka lattiassa oli reikä. Ei vessapaperia. En lähde kuvailemaan seuraavia tapahtumia, mutta posliiniin ja Lambiin tuudittautunut länkkäripoika koki kyllä koettelemuksen.

                                      

Menin uudestaan Apinatemppeliin museon jälkeen, oli sieltä vaan niin kiva omaa kaupunkiaan katsella. Hyvä, että menin. Huipulla tapasin costaricalaisen arkkitehti-taiteilijan, joka oli uusimassa viisumiaan Intiaan. Intiassa hän vietti aikaa temppeleissä joogaten ja harjoittaen hinduismia.

Lähdettiin yhessä kiertelemään kaupunkia, ja onnistuttiinkin vääntämään 15 kilometrin lenkki, jonka aikana hän kertoi uskonnostaan ja suhteestaan länsimaiseen tieteeseen. Minä taisin välillä mutista jotain korkeista vuorista.

Lähtiessämme eri teille hän antoi minulle yhden omista espanjankielisistä hindukirjoistaan, kun olin hänelle todistanut osaavani kieltä suomentaa. Mukana tuli email-osoite, johon voisin hänelle kirjoittaa mielipiteitäni hänen uskostaan. Voisin siis sanoa omaavani oman netti-sensein.

Kirjoitin Kathmandu-saagan istuessani turistibussissa matkalla Pokharaan. Tie kulkee vuorten välissä, ajoittain niin lähellä reunaa, ettei ensi kesänä vielä tarvitse Linnanmäelle mennä.

Huhu, vittu sua ihmiselämä, ku oot niin täynnä kaikkea siistiä jos vaan ite uskalletaan tonkia!

No comments:

Post a Comment